Двама спасители и две жени загинаха при преминаването на тайфуна Мангхут над Филипините

Philippines Asia Typhoon
Снимка: AP

     Двама спасители са загинали при борба със свличанията на земни маси, които мощният тайфун Мангхут предизвика на Филипините, предаде ДПА.
    Съобщава се за над 40 случая на свличания на земни маси в северния регион Кордилера, според Рикардо Джалад, изпълнителен директор на националния съвет за управление на рисковете. "До момента при операциите са загинали двама спасители", добави той и уточни, че е възможно броят на жертвите да нарасне. Спасителните екипи постоянно съобщават за нови щети, причинени от тайфуна Мангхут.
    Две жени са загинали в град Багио при свличане на земни маси, предаде Франс прес. Телата им са открити от полицаи след срутване на част от хълм, подкопан от силните дъждове.  
    Тайфунът Мангхут отслабна над Северните Филипини и се очаква да се насочи извън филипинската територия тази вечер, съобщава ДПА. Скоростта на постоянните ветрове спадна до 170 км/ч, с пориви достигащи 260 км/ч. Това беше най-силният тайфун, засегнал Филипините тази година.
    Въпреки че отслабна, тайфунът развихри югозападните мусони, които носят силни ветрове и проливни дъждове в други части на архипелага, съобщи метеорологичната служба.
    Мангхут се движи на запад с 25 км/ч, насочвайки се към Южен Китай или Хонконг.

Източник: Манила