Държавният секретар на САЩ обвини Русия, че саботира санкциите срещу Северна Корея

Mike Pompeo
Снимка: AP

     Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Русия, че активно работи, за да подкопае международните санкции срещу Северна Корея и напомни, че прилагането на  мерките е от ключово значение, за да бъде убеден  Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Ройтерс.
     По думите на Помпейо Русия активно се е опитвала да подкопае изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност, работата на комитета на ООН, който оценява спазването на санкциите, каза Помпейо на брифинг в Държавния департамент вчера.
    Той обвини Русия, че се е опитала да промени формулировките в доклада на Комитет 1718 (комитетът на Съвета за сигурност, създаден, за да следи прилагането на резолюция 1718 от 2006 г.)
    Помпейо добави, че се надява комитетът на ООН по санкциите срещу КНДР "ще публикува оригиналния документ, който показва ясни действия, свързани с нарушения на санкциите". По думите му САЩ "остават твърдо решени да продължат прилагането на резолюциите на Съвета за сигурност, защото са убедени в ключовото им значение за усилията на президента Тръмп да убеди председателя Ким, че пълната, окончателна денуклеаризация на Корейския полуостров е необходима". Държавният секретар добави, че САЩ продължават да водят "многобройни разговори със севернокорейците за това как да се постигне изпълнението на всички ангажименти", поети на срещата на 12 юни между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ир.
    В четвъртък пресслужбата на руската мисия в ООН заяви, че поправки, за които е настоявала руската страна, са внесени в доклада на групата експерти на комитета 1718 за санкциите срещу Пхенян, от което "качеството на доклада само е спечелило", припомня ТАСС.

Източник: Вашингтон