Русия каза, че ще намали инвестициите си в американски ценни книжа и ползването на щатски долари

Русия каза, че ще намали инвестициите си в американски ценни книжа и ползването на щатски долари

    Русия планира да намали инвестициите си в американски държавни ценни книжа и да спре да плаща в щатски долари в отговор на новите санкции, които Вашингтон й наложи, предаде ДПА.
    "Ограничихме инвестициите си в американската икономика и в американски ценни книжа до минимум и ще продължим да го правим", каза снощи финансовият министър Антон Силуанов в интервю за телевизия "Россия 1".
    "Ще спрем да използваме щатския долар и ще си ползваме националната валута, както и други валути, включително европейската валута", каза той.
    САЩ обявиха нови санкции срещу Москва в сряда. Те казват, че причината е отговорността на Русия за покушението, извършено по-рано тази година срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство. Москва отрича да има нещо общо със случая.
    Санкциите, които ще влязат в сила на 22 август, се очаква да засегнат редица продукти в областта на сигурността и отбраната. Руската валута се понижи при обявяването на санкциите до най-ниската си стойност за последните две години от 68 рубли за долар.

Източник: Москва