Изискванията към ВМС като страж на морския суверенитет на страната нарастват, каза Румен Радев

Варна - ВМС – празник – Румен Радев
Снимка: БТА

   Значението на региона на Черно море, в който се преплитат много и отчасти конфронтиращи се геополитически и икономически интереси, нараства непрекъснато, нарастват и изискванията към военния ни флот, който трябва да осигурява морския суверенитет на страната, да защитава интересите й и традициите ни като морска нация, каза днес във Варна президентът Румен Радев в обръщението си към лейтенантите от випуск 2018 на Висшето военноморско училище, които днес получиха на тържествена церемония първите си пагони. Празника уважиха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на държавната и местната власт, на дипломатическия корпус в крайморския град, много граждани.
   Държавният глава допълни, че младите офицери ще трябва да решават задачи в сложна обстановка със стара техника и в условията на дефицит на материални ресурси. Той уточни, че на тяхното поколение се пада мисията да внедрат и овладеят пълните възможности на новата техника, която ВМС заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време.
   Носете пагоните, които получихте днес, с достойнство, се обърна към новите офицери главнокомандващият. Той допълни, че всичко друго може да им бъде отнето, но офицерската си чест могат само те да предадат. Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред отечеството, каза още президентът.

Източник: Варна