Лидерите на Германия и Испания обещаха да са единни по въпросите на миграцията

SPAIN-CADIZ-PM-GERMANY-MERKEL-PRESS CONFERENCE
Снимка: XINHUA

    Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й подкрепя усилията на Испания да се намали притокът на мигранти от Мароко към Европа през Средиземно море. Това стана няколко дни след като двете европейски страни подписаха споразумение за връщане от Германия в Испания на регистрирани вече там кандидати за убежище, предаде ДПА.
    Меркел пристигна вчера в Санлукар де Барамера, Южна Испания, за разговори с новия испански премиер Педро Санчес, посветени главно на въпросите на миграцията. При пристигането си германският канцлер заяви, че Испания играе водеща роля в разговорите по мигрантската тема с Мароко, северноафриканския си съсед и добави, че честното сътрудничество с африканските страни е важно, за да се постигне връщане на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени.
    Санчес и съпругата му Бегона Гомес посрещнаха Меркел и съпруга й Йоахим Зауер, които два дни ще бъдат техни гости.
    В понеделник Мадрид и Берлин се договори мигранти, пристигащи в Германия, да бъдат връщани до 48 часа в Испания, ако там вече са регистрирани като кандидати за убежище. Испания е първата европейска страна, с която Германия сключи такава сделка. Меркел се надява да постигне аналогични споразумения с  Гърция и Италия, след като заради разногласия по въпроса за мигрантите възникна опасност да се разпадне ръководената от нея коалиция.
    Санчес покани Меркел да бъде негов гост за два дни, докато той е на почивка в резиденцията си южно от Севиля. Очаква се, че освен за миграцията двамата ще разговарят за икономическите и валутните реформи в ЕС, неотдавнашната среща на високо равнище на НАТО и за европейската отбрана. Предвидено е и посещение в националния парк "Донана".
    На пресконференция след първата си среща днес Меркел и Санчес призоваха за единни действия по мигрантския въпрос и "справедливо разпределяне" на мигрантите в страните от ЕС. Те заявиха, че ще представят общата си позиция по този въпрос на срещата на високо равнище идния месец в Австрия.
    Нито една страна не може да бъде изключена от това предизвикателство, заяви Меркел. Расистките тенденции, които, за жалост, забелязваме във всички страни членки, е явление, срещу което трябва да се борим, заяви тя.
    Санчес каза, че е за по-активно финансово сътрудничество на ЕС с Мароко и Тунис по програмите им за контрол на мигрантите. Трябва да увеличим подкрепата си за тези две страни, посочи Меркел. Те са гранични страни и имат нужда от нашата помощ, добави тя.

Източник: Мадрид