САЩ рискуват окончателно да изгубят Турция като съюзник, заяви говорител на Ердоган

       Говорителят на турския президент Ибрахим Калън смята, че САЩ рискуват окончателно да изгубят Турция като съюзник, предаде ТАСС.
       В авторски материал за в. "Дейли сабах" говорителят на Реджеп Тайип Ердоган написа, че цялото турско общество е против политиката на САЩ, която не не се съобразява със законните потребности на Турция в областта на националната сигурност.
       "Заплахите, санкциите и издевателствата по отношение на Турция няма да подействат, такива действия само ще засилят решимостта ни. Това ще изолира още повече САЩ не само от Турция, а от цялата международна арена", смята Калън.
       Той посочва, че доверието във Вашингтон като надежден партньор и съюзник е подкопано, след като администрацията на Доналд Тръмп вече е "влязла във война" с Канада, Мексико, Куба, Китай, Русия, НАТО, Германия и други страни "предимно по вътрешни причини".
       По думите на Калън, Турция като членка на НАТО е направила "много повече от останалите" за общата сигурност, а нейните съюзници са направили много малко или нищо, за да помогнат на Турция в борбата с терористичните групировки Кюрдска работническа партия /ПКК/ и Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/.
       Вчера в "Ню Йорк таймс" бе публикувана статия на самия Ердоган, който заяви, че едностранните действия на САЩ срещу Турция подриват американските интереси и принуждават Анкара да търси нови съюзници.
       Отношенията между двете страни се изостриха след решението на Тръмп да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което предизвика рязко поевтиняване на турската лира. Друг повод за влошаване на отношенията е въпросът за човешките права и ареста на американския пастор Андрю Брънсън в Турция.

Източник: Анкара