Иран обвини САЩ, че се опитват да сплашат Турция

Mohammad Javad Zarif
Снимка: AP

    Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф се намеси в изострящия се конфликт между САЩ и Турция, като обвини Вашингтон в "пристрастяване" към санкциите и заплахите, предаде Франс прес.
    "Ликуването, което изпитва президентът на САЩ Доналд Тръмп, създавайки икономически затруднения за Турция, която е негов съюзник от НАТО, е срамно", написа иранският първи дипломат в Туитър. "САЩ трябва да се научат да овладяват пристрастяването си към санкциите и към заплахите", добави той, предупреждавайки, че в противен случай целият свят ще се обедини и ще ги принуди.
    "Вече сме подкрепяли съседите си и ще продължим да ги подкрепяме и днес", добави Джавад Зариф.
    Доналд Тръмп обяви вчера голямо увеличаване на митата за внос на стомана и алуминий от Турция, на фона на обтегнатите дипломатически отношения между Вашингтон и Анкара заради съдбата на пастор Андрю Брънсън, задържан от турските власти.
    Напрежението доведе до спад на курса на турската лира. Тръмп подчерта в Туитър, че лирата спада спрямо силния долар.
    Иранският риал също отбеляза голям спад тази година поради възстановяването на американските санкции срещу Техеран, припомня АФП.
    Джавад Зариф заяви пред иранската агенция Тасним, че изключва преговори с американски представители в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН следващия месец, на която ще присъстват той и иранския президент Хасан Рохани. Това е първият случай, при който Иран отхвърля толкова категорично предложението на Тръмп за диалог, отбелязва АФП.
    "Американците не са почтени и пристрастеността им към санкциите не позволява никаква форма на преговори", подчерта иранският външен министър.

Източник: Техеран