Продължава борбата с горските пожари в Калифорния

Pictures Of The Week Photo Gallery
Снимка: AP

    Противопожарни екипи в Южна Калифорния се борят да попречат на горски пожар да погълне още жилища в Лейк Елсинор, а пожарникарите в северната част на щата постигнаха напредък срещу други големи пожари, предаде Асошиейтед прес.
    Пожарът, наречен Свещения огън, е обхванал Националния парк на Кливланд и заплашва хиляди жилища в Лейк Елсинор и други селища. Снощи той достигна площ от близо 77 кв. км. Пожарникарите съобщават, че са овладели 10 процента от него.
    Силните пориви на вятъра продължават да разпалват пламъците, очаква се те да се засилят днес следобед. Издадена е заповед за евакуацията на 20 000 души.
    Съдът отложи повдигането на обвинение срещу 51-годишния Форест Кларк, заподозрян, че е запалил пожара умишлено. Определена му беше гаранция от 1 милион долара. Кларк твърди, че обвиненията са фалшиви, но ако бъде признат за виновен, може да получи доживотен затвор.
    Същевременно обхващащият няколко огнища пожар Мендосино северно от Сан Франциско - най-големият пожар в историята на Калифорния - е 60 на сто овладян. Сега той застрашава 1500 жилища, а не 12 000, както беше по-рано тази седмица.

Източник: Лейк Елсинор (САЩ)