Постигнато е съгласие да има отделен закон за личната помощ

Постигнато е съгласие да има отделен закон за личната помощ

    Индивидуалната оценка на хората с увреждания е прието да бъде задължителна за всички институции. Законът за хората с увреждания ще препраща към Закон за личната помощ, което означава, че се  запазва личната помощ в отделен закон. Това стана ясно от изявленията на омбудсмана Мая Манолова и представители на протестиращите майки на деца с увреждания след участието им в заседанието на работната група, която подготвя проект на Закон за хората с увреждания.
    Майките очакват обаче финален проект на закона в понеделник, за да са сигурни, че техните основни искания са отразени там.
       До 2020 година за индивидуалната оценка ще отговарят специализирани комисии към Агенцията за социално подпомагане.
        В друг подробно разписан документ ще бъде направен Национален институт за хората с увреждания, който ще наследи функциите на Агенцията за хората с увреждания  във вече много по-доразвита форма.
        На днешната среща е имало дебати около националната представителност. По думите на майките някои от НПО-та  бурно са се противопоставили на предложението Националния съвет за хората с увреждания да бъде организиран аналогично като Националния съвет за децата, където няма  "@националнопредставени"  и се осъществява на ротационен принцип. За ротационния принцип се е постигнало някакво условно съгласие, за другото обаче около "националната представителност" нещата продължават да са мъгляви и неясни, пишат майките в групата им "Системата убива" във фейсбук.
        Те смятат , че  след повече от 6 часа обясняване, нерви и скандали, са постигнали максимума, който е можело  да се постигне в така създалата се ситуация.
           Следващата седмица се очаква друга работна среща, на която да бъдат завършени дебатите и да се оформи окончателния вариант на Закона за хората с увреждания.

Източник: София