ООН увеличава помощта за Еквадор, който прие 547 000 венецуелски бежанци

ООН увеличава помощта за Еквадор, който прие 547 000 венецуелски бежанци

    Приблизително 547 000 венецуелски бежанци са пристигнали в Еквадор от януари, за да избягат от кризата в страната си. Това заяви Върховният комисариат на ООН за бежанците и обяви, че ще увеличи помощта за Еквадор, предаде ДПА.
    От началото на август броят на пристигащите всеки ден в Еквадор е нараснал от около 3000 до над 4000, заяви на пресконференция в Женева говорител на ВКБООН, след като по-рано през седмицата еквадорското правителство обяви извънредно положение в три провинции.
    "Бягството на венецуелците от страната им е едно от най-масовите премествания на население в историята на Латинска Америка", каза той.
    ВКБООН увеличава помощта за Еквадор, включително помощта за планирането на спешни мерки, и засилва присъствието си по основни гранични пунктове.
    Преди да достигнат Еквадор, бежанците минават през Колумбия. Макар повечето от тях след това да продължават на юг към Перу и Чили, 20 процента остават на еквадорска територия.
    "Много от венецуелците се придвижват пеша дни и дори седмици, в опасни условия", заяви говорителят.
    Около 40 процента от бежанците са жени и момичета, които са изложени на голям риск от сексуално насилие по пътя.
    Макар да има едни от най-големите петролни запаси в света, Венецуела затъна в икономическа, политическа и хуманитарна криза. Има недостиг на основни стоки, а според прогнозите инфлацията ще достигне 1 000 000 процента през тази година, отбелязва ДПА.
    През последните месеци стотици хиляди венецуелци избягаха в съседни държави заради трудностите в родината си.

Източник: Женева