Председателят на парламента Цвета Караянчева показа парламента на деца от район "Надежда" в столицата

НС - Цвета Караянчева - Ден на отворените врати
Снимка: БТА

    Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости на парламента в Деня на отворените врати по повод приемането на новата българска конституция, станало на 12 юли 1991 г.
    Сред най-ранобудните посетители бяха деца от пети до седми клас, трениращи волейбол и баскетбол в отборите на Локомотив - София, от район "Надежда". Караянчева поздрави децата с добре дошли в Народното събрание в седмицата, в която честваме подписването на новата Конституция.  По думите на Караянчева едно знаменателно събитие, което прави българската държава изключително демократична, дава равноправие и политически плурализъм. Тази сграда има много история, но тя има и бъдеще, каза още председателят на парламента, допълвайки, че много млади хора я посещават и черпят от извора, от историята.
    Председателят на Народното събрание разказа на децата за приемането на Конституцията и им показа откритата вчера изложба. Тя говори и за приключилото преди седмици българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Благодарение на всички министерства и на парламента ние се представихме толкова добре, че получаваме комплименти от цяла Европа и цял свят, каза Караянчева и допълни, че сме показали България различна и просперираща. България беше център на Европа шест месеца, а сега сме вече безспорният лидер на Балканите след като вкарахме темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа, посочи тя и отбеляза, че това е тема, изключително важна за сигурността на България.
    След изложбата, Караянчева показа на децата и пленарната зала, където се "коват" законите.
    Денят на отворени врати  ще продължи до 16.00 ч., като в това време всеки столичанин или гост на столицата може да посети парламента. Гостите ще могат да видят оригинала на съвременната българска Конституция, както и фотоизложба със знакови моменти от приемането на основния закон.

Източник: София