Хуманитарният кораб "Акуариус" минава край Сардиния на път за Испания, съобщи италианският вътрешен министър

Spain Europe Migrants
Снимка: AP

    Хуманитарният кораб "Акуариус" и двата придружаващи го италиански кораба с общо 629 мигранти на борда продължават плаването си към Испания и в момента са край остров Сардиния, където не може да акостират, заяви италианският вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от Франс прес.
    На въпрос от журналист дали "Акуариус" все така отива в Испания Салвини отвърна: "Разбира се. Не е като да могат да решават къде да започнат и къде да завършат екскурзията си."
    "Струва ми се, че е предвидено да пристигнат в събота без проблеми", добави той.
    Наетият от френската НПО "Ес О Ес Средиземно море" кораб "Акуариус" днес смени курса заради лошото време и потърси убежище край източната част на Сардиния.
    "Корабът "Датило" на италианската брегова охрана, който е водач на групата ни, реши да промени маршрута. "Акуариус" ще плава край източните брегове на Сардиния, за да избегне лошото време и да спести непоносими условия на болните, шокирани и изтощени оцелели", съобщи хуманитарната организация в Туитър.
    "Хората лежат на земята, бременни жени, кърмещи майки, бебета, пациенти с изгаряния, почти удавили се хора", свидетелства намиращият се на борда на "Акуариус" координатор на организацията "Лекари без граници" Алоис Вимар. Голяма част от намиращите се на "Акуариус" 106 мигранти страдат от морска болест, заяви "Ес О Ес Средиземно море".
    Вчера Акуариус съобщи, че плава при ветрове от 65 км/час и четириметрови вълни.
    В трите кораба се намират общо 629 мигранти, сред които шест бременни жени, 11 невръстни деца и 123 непридружени непълнолетни. Беше предвидено да пристигнат в испанския град Валенсия в събота вечерта преди промяната на курса днес.

Източник: Рим