Около идеята Червената къща да се превърне в музей на скулптура Андрей Николов се обединиха министърът на културата и депутати

    Около идеята Червената къща в столицата, в която е живял и творил, известният български скулптор Андрей Николов, да се превърне в негов музей, се обединиха министърът на културата Боил Банов и депутатите от комисията по култура и медии в Народното събрание.
Председателят на комисията Вежди Рашидов посочи, че това е ателието на патриарха на българската скулптора и там не може да има нищо друго освен музей на Андрей Николов. Това е неговият дом, каза Рашидов и допълни, че Николов е формирал поколения български скулптори. Според него Андрей Николов оформя не само българската пластична култура, но и европейската. Рашидов допълни, че българската държава трябва да цени идентичността си и големите имена, които формират цели поколения. Той сподели, че е имало сериозни проблеми със собствеността и обясни, че по време на служебния министър Мартин Иванов е била подготвяна промяната й, но той е спрял това решение. Според Рашидов, когато през август изтече срока на договора, трябва да се помогне на наемателите да си намерят друго място за център за дебат, а в къщата да се върнат шедьоврите на Андрей Николов.
    Министър Банов посочи, че с директора на Националната галерия Слава Иванова търсят адекватно решение, с което да се изпълни волята на дарителите и да се възстанови експозицията с произведения на Андрей Николов и в същото време да се запазят постиженията от последните 15 години в центъра за дебат "Червената къща". Министърът посочи, че през 90-те години със съдебно решение голяма част от ателието на скулптора е върнато на собствениците и сега за всяко решение трябва да се водят разговори с тях. Банов отбеляза, че е против повече да се отдават подобни  помещения чрез търгове. По-късно пред журналисти той посочи, че тепърва трябва да се водят разговори с наследниците на твореца за създаването на музей на Андрей Николов. Той допълни, че ако тази идея се реализира, Министерството на културата трябва да им плаща наем за тяхната част от помещенията.
    Народният представител от БСП Александър Симов посочи, че е получил подписка с 200 подписа с искане за създаване на музей на известния скулптор в къщата му. Според Симов битката в случая е да се уважи желанието на дарителя за музей на Андрей Николов, а да се намери друго място за този център за дебат и култура.
    По време на заседанието медийната комисия прие отчета за дейността на БТА за 2017 г.
    Депутатите бяха запознати от генералния директор Максим Минчев и с предстоящи инициативи, като медийното събитие през 2019 г. - Шестия световен конгрес на информационните агенции, чиито домакин ще бъдат БТА, София и Пловдив, на който се очакват делегации от над 140 държави.
    Генералният директор посочи, че има реална възможност следващите месеци да се открие и пресклуб на БТА в Македония.

Източник: София