Бойко Борисов: По никакъв начин не се месим не само в работите на институциите на Македония, но и в спора с Гърция за името

Бойко Борисов - изявление
Снимка: БТА

София, 14 юни /Антоан Николов, БТА/
          По никакъв начин не се месим не само в работите на институциите на Македония, но и в спора с Гърция за името. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения ВИП на летище София. Според него този спор продължава десетилетия и блокира развитието на Македония. Борисов посочи, че това е непопулярно и тежко решение и за двата народа, но е доказано вече десетилетия наред, че ако този въпрос не бъде решен, Република Македония "не може да мръдне и крачка напред". Освен това, ако не се реши този въпрос, Република Македония няма никакъв шанс да влезе нито в НАТО, нито в ЕС.
         Бойко Борисов изтъкна, че е приятел и на македонския президент Георге Иванов, и на македонския премиер Зоран Заев и ги похвали, че са поели такъв голям риск, за да решат този въпрос. "Много лесно е да застанеш отстрани и да критикуваш", каза премиерът. Той подчерта, че Гърция и Република Македония сами трябва да си решат този въпрос. "Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име е работа на гръцкия и македонския народ. Дали ще го направят с референдум, дали ще го решат в парламента, това си е пак тяхна работа", добави Борисов и допълни, че знае какво усилие е положено този въпрос да бъде придвижен напред. Той подчерта, че ако не бъде постигнато споразумение, става пълен песимист за развитието на Балканите, защото "Македония е като камък, който е в средата и затегнат хубаво държи целия строеж".
        Министър-председателят заяви, че е щяло да бъде предателство, ако след вчерашната среща за 120 секунди между премиера на Република Македония Зоран Заев, македонския външен министър и президента Георге Иванов, посрещне Георге Иванов.
        "Нямаше да бъде честно за техните усилия и затова прецених, че днес не е моментът", каза Борисов.
        Премиерът добави, че не вижда различие между институциите на Министерския съвет и Президентството, защото президентът Радев е завършил, че трябвало да се преодолее всичко, което пречи за влизането на Република Македония в ЕС и НАТО. "Но това всичко е от снощи", напомни Борисов.
       В отговор на журналистически въпрос защо президентът Румен Радев е приел македонския си колега Георге Иванов Борисов каза, че Радев е нямало какво да направи, защото македонският президент вече е в София. "Когато вече е тука, как да постъпи", добави Борисов и подчерта, че Георге Иванов е гост именно на президента. "Той е негов гост, не мой. Ако беше мой гост и аз щях да го приема", допълни Борисов.
   Премиерът Борисов посочи, че с отказа му да се срещне с Георге Иванов е показал отношението си към колегите си в Гърция и Република Македония - към Ципрас и Заев. По думите му, въпреки че са му политически опоненти като европейски социалисти, те са храбри, смели и отговорни, защото са се заели да разрешат този въпрос.

Източник: София