Кралят на Йордания назначи новото правителство след масовите протести срещу данъчната реформа на предишния кабинет

    Кралят на Йордания Абдула Втори издаде днес указ за назначаването на новото правителство с премиер Омар Разаз с мандат да преразгледа реформата в данъчното законодателство, предизвикала масови протести в кралството, предаде Ройтерс.
    Икономистът Разаз, завършил Харвардския университет и служил на висока позиция в Световната банка, бе назначен миналата седмица за премиер след оставката на Хани ал Мулки. Мулки се оттегли, за да се успокоят демонстрантите, протестиращи срещу мерките за икономии на правителството по настояване на МВФ и в частност срещу увеличаването на данъците.
    По-рано този месец в Аман и други градове хиляди йорданци излязоха по улиците и поискаха оставката на кабинета и премиера, когото синдикатите винят за бедността и безработицата. Протестиращите настояваха и за отменянето на данъчната реформа. 
    В новото 28-членно правителство на Йордания преобладават консервативни политици и прозападни технократи, които са били част от предишни правителства. В кабинета има и седем жени, предаде Ройтерс.

Източник: Аман