Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, коментираха "Обединени патриоти"

Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, който подписа договора за добросъседство, коментира пред журналисти Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти" отказа на изпълнителната власт да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов, който е на посещение у нас.
Ние сме длъжни да подкрепяме именно такива правителства, които искат да решат проблемите на Балканите, подчерта депутатът. Според него решението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да изпълнява. А това е политика, насочена срещу всички съседи на Македония - насаждане език на омраза, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, обясни Ангелов. Затова и "Обединени патриоти" одобряват позицията на премиера и на първия ни дипломат.
По думите на депутата, Георге Иванов може да е президент на друга държава, но България като ангажирана с интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи да подкрепя лидери, които работят срещу това.
Надявахме се, посочи още той, македонските политици от опозицията и президентът да преосмислят всички свои грешки през последните десетилетия, за да може наистина Македония да има реален шанс да бъде част от ЕС и хората там да водят по-нормален и свободен начин на живот. За съжаление, действията на президента Иванов не показват подобно нещо и българската държава трябва да има адекватна реакция винаги, когато се отнася до проблеми, свързани със Западните Балкани, подчерта Юлиан Ангелов. Ако не сме съгласни, трябва ясно да го заявим, а не както преди години да си премълчаваме, убеден е той. Още повече, че, по думите му, в Македония голяма част от населението е с български произход и сме длъжни по всякакъв начин да защитим нашите сънародници.

Източник: София