Палестинците хвалят, а Израел осъжда резолюция на Общото събрание на ООН за насилието по израелската граница с Газа

Палестинците хвалят, а Израел осъжда резолюция на Общото събрание на ООН за насилието по израелската граница с Газа

Тел Авив, 14 юни /БТА/
Ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас приветства резолюцията на Общото събрание на ООН, която призовава Израел да спре насилието срещу палестинци по границата с ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна окачестви текста като срам за международната организация, предаде ДПА.
Резолюцията на Общото събрание, която бе подкрепена от 120 държави, но няма правна сила, осъжда използването на "прекомерна, непропорционална и хаотична сила" от Израел срещу палестинци. В текста се критикува изстрелването на ракети от ивицата Газа към Израел, но не се споменава изрично радикалната групировка Хамас, която контролира анклава.
Осем държави се обявиха против резолюцията, а 45 се въздържаха при гласуването.
Това е "победа за палестинските права, справедливостта и международното право", заяви Абас, цитиран от палестинската новинарска агенция Уафа.
Израел похвали постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хали, която е внесла предложение за допълнение в текста на резолюцията. Предложената от нея поправка, която осъжда поведението на Хамас, обаче е събрала само абсолютно мнозинство при необходимо квалифицирано мнозинство от две трети.
Съсредоточаването на ООН само върху Израел "носи срам за организацията", констатира канцеларията на израелския премиер. "Що се отнася до Газа, (групировката) Хамас е отговорна за ужасната ситуация там и за загубите на живот и страдания, станали вследствие на подбудените от нея размирици с насилие през последните седмици", се казва още в изявлението.
По данни министерството на здравеопазването в ивицата Газа от 30 март при сблъсъци с израелските сили за сигурност по границата с Израел са били убити 123 и ранени още повече палестинци. Израелската армия твърди, че тези данни включват и извършители на въоръжени нападения срещу Израел.

Източник: Тел Авив