Четири средиземноморски държави от ЕС искат да съберат по-точни данни колко са изчезналите в морето мигранти

Europe Migrants
Снимка: AP

Рим, 14 юни /БТА/
Международната комисия за изчезнали лица започна вчера в Рим заедно с представители на Италия, Малта, Гърция и Кипър инициатива за по-добро локализиране и преброяване на изчезналите мигранти в Средиземно море, предаде Франс прес.
"Това е първият път в историята, когато правителства са съгласни да си сътрудничат по този въпрос", подчерта генералната директорка на комисията Катрин Бомбергер. Една страна не е способна да реши този проблем, имайки предвид колко страни засяга и факта, че мигранти изчезват в цялото Средиземно море, каза тя. "Затова е наистина важно правителствата да работят заедно, за да преброят изчезналите хора и да изпълнят законните си задължения, свързани с разследването на участта им", отбеляза Бомбергер.
Тя каза, че комисията не разполага с достатъчно данни, но знае, например, че през последното десетилетие Италия е намерила около 8000 мигранти в Средиземно море, което е напът да се превърне в масов гроб.
Вероятно близо 27 000 мигранти са изчезнали в света от 2014 г., от които 16 000 в Средиземно море, обявиха участниците в срещата.
Повече от 3000 мигранти са се удавили в морето през 2017 г., а тази година - 600. Голям е и броят на децата, които не могат да бъдат открити след пристигането си в Европа.
Катрин Бомбергер призова проблемът да не се политизира, а да се работи съвместно за неговото практическо решаване.

Източник: Рим