Македония ще получи покана за членство в НАТО след финализиране на споразумението за името, заяви Столтенберг

BELGIUM-BRUSSELS-NATO-DEFENSE MINISTERS-MEETING
Снимка: XINHUA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за агенция МИА, че Македония ще получи покана за членство в алианса, след като бъде финализирано споразумението за името с Гърция.
"НАТО вече реши, че Македония ще получи покана за членство, след като реши спора за името, и това решение бе взето още на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. Сега, след като споразумението е постигнато, поканата ще пристигне, когато то бъде финализирано в двете страни", каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос дали Македония ще получи покана на срещата на върха на НАТО през юли.
Генералният секретар на алианса изрази надежда, че всички фази на този процес - подписване, ратификация, референдуми, ще минат много бързо и ще дадат възможност на алианса да изпълни своята част. Той определи споразумението за името като "историческо" и подчерта важността му не само за двете страни, но и за цяла Европа. Столтенберг каза, че вчера е говорил с премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и ги е поздравил за договореното и за усилията, които са положили в този "много тежък процес".
Във връзка с политическите събития в двете страни, след като македонският президент Георге Иванов и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ изразиха несъгласие със споразумението за името, а същото направи и гръцката опозиция, Столтенберг каза, че това са демократични страни и целият процес зависи от техните демократични институции.
Той призова двете страни да решат този проблем и да се възползват от историческото споразумение.

Източник: Брюксел