Патриархът на Ерусалим Теофилос Трети награди българския премиер Бойко Борисов с орден и го провъзгласи за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб

Израел - Бойко Борисов - Теофилос Трети
Снимка: БТА

Ерусалим, 13 юни /Спец. кор. на БТА Антоан Николов/
Премиерът на България Бойко Борисов се срещна днес с патриарха на Ерусалим Теофилос Трети. Премиерът Борисов бе удостоен за заслугите си към православието от патриарха с Орден на рицаря на Ерусалим.
Теофилос Трети провъзгласи Бойко Борисов за Висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда.
Борисов изтъкна пред своя домакин Теофилос Трети, че столицата на България - София, е пример за етническа толерантност. Само на един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква, каза премиерът. Той допълни, че правителството е помогнало за построяването и ремонтирането на стотици църкви в България и в чужбина.
Министър-председателят на България, който е на работно посещение в Израел, посети Божи гроб и се поклони пред свещеното за всички християни място, което събира хиляди посетители.
Премиерът бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев, заместник-министъра на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и други официални лица.

Източник: Ерусалим