Няма да подкрепя и подпиша "такова вредно споразумение" за името, заяви македонският президент

Няма да подкрепя и подпиша "такова вредно споразумение" за името, заяви македонският президент

Македонският президент Георге Иванов заяви днес в обръщение към нацията, че споразумението, постигнато между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за името на Македония, е вредно за страната и е лично решение и отговорност на премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, предаде агенция МИА.
Държавният глава каза, че споразумението се отклонява от държавните позиции да не се приемат поправки в конституцията и да не се приема име за всеобща употреба.
Президентът каза, че това е единственото споразумение в историята на човечеството, с което се нарушават конституцията и законите, недостойно е и е постигнато с непрозрачни преговори.
"Правителството не намери сили и смелост да изградим единна позиция и консенсус. Целият процес беше непрозрачен и крайният резултат свидетелства за това. Текстът е унищожителен за Република Македония", заяви президентът, като поясни, че с него се променя не само конституционното име, но и преамбюлът на конституцията и всички нейни членове, където се споменава Република Македония.
Иванов попита дали е достойно да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми и добави, че с това споразумение се отварят повече въпроси, отколкото се затварят. Този документ ще предизвика неизмерими последици за Македония и македонския народ, а Европейският и съюз и НАТО не бива да бъдат алиби за вредно споразумение, което не обединява обществото, а още повече го поляризира, каза Иванов.
"Гърция успя да постигне максималните си искания, подронват се придобитите права в ООН и се погазва заветът на нашите предци. Погазва се 73-годишното право на самоопределение и 27-годишната независимост. Погазено е всичко, което е свято за Република Македония", подчерта Иванов.
В края на обръщението си той повтори, че няма да подкрепи и подпише "такъв вреден текст на споразумението".
Споразумението, договорено вчера между премиерите Заев и Ципрас, предвижда страната да се нарича Република Северна Македония. Очаква се то да бъде подписано от външните министри на двете страни този уикенд. След това трябва да бъде гласувано в македонския парламент и ако той го одобри, ще е необходим подписът на президента.
Ако Иванов откаже да го подпише, документът ще бъде върнат в парламента. Ако споразумението мине на второ гласуване, президентът ще трябва да го подпише, посочва Асошиейтед прес.

Източник: Скопие