Путин одобри предложения от премиера Медведев състав на новото руско правителство, в което ключовите министри запазват постовете си

Путин одобри предложения от премиера Медведев състав на новото руско правителство, в което ключовите министри запазват постовете си

     Руският президент Владимир Путин одобри предложения от премиера Дмитрий Медведев състав на новото руско правителство, след като двамата го обсъдиха на среща в Сочи. В новото правителство позициите си запазват ключови министри от досегашния кабинет, предадоха световните агенции.
    Сергей Лавров остава министър на външните работи, а  Сергей Шойгу - министър на отбраната. Министри на икономическото развитие, на финансите, на енергетиката и на търговията отново ще бъдат Максим Орешкин, Антон Силуанов, Александър Новак и Денис Мантуров. Постовете си запазват също министрите на правосъдието и на вътрешните работи Александър Коновалов и Владимир Колоколцев. Начело на министерството на транспорта на мястото на Максим Соколов застава досегашният заместник-министър по транспорта Евгений Дитрих.
    Сменен е и министърът на селското стопанство. На мястото на Александър Ткачов е назначен Дмитрий Патрушев, който е президент на държавната Руска селскостопанска банка (Росселхозбанк). Начело на министерството на извънредните ситуации вместо Владимир Пучков ще бъде Евгений Зиничев, който бе заместник-ръководител на Федералната служба за сигурност.
      Вицепремиерът по спортните въпроси Виталий Мутко е преназначен за вицепремиер, отговарящ за строителството. Мутко се оказа в центъра на международен допингов скандал, припомня Франс прес. Той бе министър на спорта от 2008 г. до 2016 г. През това време той беше главен организатор на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Преди две години бе назначен за вицепремиер по спортните въпроси.  В доклад на Световната антидопингова агенция (САДА) и на Международния олимпийски комитет (МОК) Мутко е обвиняван, че е изиграл ключова роля в "институционализиран допингов механизъм" в Русия в периода 2011 - 2015 г.  В доклада на МОК и на САДА Мутко бе обвинен за 11 случая на допинг, укрити от руските власти в периода 2012 -2015 г., касаещи футболисти. 
    Русия призна, че има проблеми с антидопинговите мерки и че съществуват отделни случаи на състезатели, приемали допинг, но винаги е отричала съществуването на организирана от държавата система за допинг на спортистите, отбелязва Франс прес.
     В новото правителство министър на спорта си остава Павел Колобков.
    Путин подписа указа за назначаването на новото правителство, предаде ТАСС. В него има 10 вицепремиери и 22 министри.
    Новият кабинет със запазени ключови министри в него показва, че Путин е решил да продължи досегашния курс, отбелязва Франс прес.
    Сред фигурите, които напускат кабинета, е Дмитрий Рогозин, който досега беше вицепремиер, наблюдаващ военнопромишления сектор и който бе известен с редовните си критики към Запада и хапливите си изказвания.
    Руски медии прогнозират, че той може би ще оглави руската космическа агенция Роскосмос.
    Според Франс прес отпадането от новото правителство на досегашния министър на транспорта Соколов и на вицепремиера Аркадий Дворкович се дължи на фалита на руски авиокомпании и няколко сериозни пътни и авиационни инцидента от последните години.
      

Източник: Сочи, Русия