Лиляна Павлова: Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се адаптираме

Форум - Кръгова икономика и чисти технологии
Снимка: БТА

"Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се адаптираме. Българското председателство не случайно избра именно този подход и за лидерската среща на 16 май, за да покажем, че е важно в каква околна среда живеем". Това е казала министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на първия у нас форум "Кръгова икономика и чисти технологии", съобщиха от Дирекция "Комуникация и пресцентър" на
Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Събитието е едно от официалните съпътстващи Срещата на върха от 17 май в София. Конференцията, организирана от "Клийнтех България", се проведе в НДК днес под патронажа на Министерство на околната среда и водите.
Павлова е припомнила, че европейските лидери на 28-те държави членки на ЕС седнаха за дискусия и официална вечеря в София около иновативна и рециклируема маса, която не оставя отпадъци и от която всяка част има и други приложения. Към този затворен цикъл трябва да се стремим, ако искаме да се сравняваме с водещите икономики, когато говорим за дигитална Европа, за иновации и интелигентни технологии, подкрепени от бизнеса и намиращи практическо измерение в бита ни, е посочила тя.
Искаме да имаме единна, конкурентна и модерна Европа, искаме да получим обратната връзка от бизнеса и икономиката за какво трябва да направим ние политиците и институциите за това да затворим цикъла между нас и да създадем условия той да заработи и на практика, е отбелязала министър Павлова.
През днешния ден участниците във форума представят своите идеи и успешни практики по време на редица специализирани панели и интерактивни дискусии. Те обсъждат и конкретни проекти и възможности за финансиране на иновативни продукти и услуги, както и стратегически мерки за намаляване на отпадъците, замърсяването на въздуха и околната среда.

Източник: София