БСП внесе 200 хиляди подписа в КЕВР за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП внесе 200 хиляди подписа в КЕВР за спиране на сделката за ЧЕЗ

ПГ на "БСП за България" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране 200 хиляди подписа, събрани в продължение на два месеца от Национална гражданска инициатива "Държавата да спре сделката за ЧЕЗ". Това съобщи заместник-председателят на групата Жельо Бойчев пред журналисти в парламента.
Тези подписи бяха внесени в КЕВР с оглед на новите правомощия, които тя има да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества, посочи той. Според Бойчев последната промяна в Закона за енергетиката важи и за сделката с "Инерком" за продажба на ЧЕЗ. "Докато нямаш прехвърляне на собствеността, нямаш сделка. Така че за да имаш прехвърляне на собствеността, трябва да имаш разрешение на КЕВР", коментира той в отговор на въпрос.
Относно обвиненията на ГЕРБ, че подписката не е събирана само в района, обслужван от ЧЕЗ, Жельо Бойчев посочи, че подписката е национална и е събирана и в други райони. Не мисля, че някой може да ограничи конституционните права на български граждани да се подписват, под която и да е подписка, добави той. Добре е ГЕРБ да следи опозицията, добре е обаче и да се съобразява с предложенията на опозицията, за да не изпадаме в такива нелепи ситуации, коментира Бойчев.
Единственото, което правим, е да защитаваме интереса на българските граждани, имаме една подписка, събрана от наши активисти и вече е внесена, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Източник: София