"Хюриет": Срещата в София е потвърждение, че Западните Балкани и Турция са практически разделени в процеса на разширяване

ЕС - Западни Балкани - подписване
Снимка: БТА

Анкара, 18 май /БТА/
        "Турция отсъства от срещата за разширяването на ЕС", пише в анализ днес турският в. "Хюриет". Според автора на материала срещата в София е била потвърждение на това, че ЕС е разделил Западните Балкани и Турция, що се отнася до разширяването.
        "Европейският съюз, който от дълго време се прави, че не забелязва балканските държави, организира среща ЕС - Западни Балкани в София, столицата на ротационния председател България, подбуден и от нарастващото влияние на Турция в региона", пише авторът на материала Гювен Йозалп.
        Според "Хюриет" макар някои да са определили срещата като "историческа", тя не е отишла по-далеч от посланието, изпратено и от срещата в Солун през 2003 г., че "вратата (на ЕС) е отворена за балканските страни, които изпълнят условията" за членство.
        "Срещата в София има характера на потвърждение, че Западните Балкани и Турция са на практика разделени в процеса на разширяване", пише още в материала.
        Според вестника е имало две причини Западните Балкани "да покачат стойността си" за ЕС - бежанската криза от 2015 г. и нарастващото влияние в региона на Русия, Китай и Турция.

Източник: Анкара