Борбата с кърлежите и комарите в страната е задължение на общините

Борбата с кърлежите и комарите  в страната е задължение  на общините

    Борбата с кърлежите и комарите в страната е задължение на общините, каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов днес. Той отговори на въпрос на  депутата Васил Антонов относно средства за ефективни дезинсекционни и дезакаризационни мероприятия в общините по поречието на река Дунав.
    Оценката на рисковите места за борба с инсектите са от компетенцията на министъра на здравеопазването, каза Горанов.
     Практическото прилагане на тези мероприятия е задължение на общините и те трябва да са регулярни, каза министърът. По думите на Горанов  общините имат  пълната възможност в рамките на своите бюджети да финансират тази дейност.
     Подобен тип дейност в цялата страна трябва да се организира от общините и през последните години държавата не планира и не дава пари. От 2005 до 2014 година са правени трансфери от държавния  бюджет но не смятам, че това е работа на държавата. Смятам, че общините имат достатъчно капацитет да се справят с този проблем, посочи Горанов.
  В момента  общините извършват самостоятелно третиране, опушване и локално пръскане на терените, но няма цялостна координация, посочи Антонов. Проблемът се отнася не само до крайдунавските, а до всички общини в страната, посочи народният представител.

Източник: София