Министър Екатерина Захариева: Когато на Балканите сме заедно, можем да привлечем инвестиции

Виенски Икономически Форум - Софийски разговори 2018
Снимка: БТА

    "Знаково е, че точно с това събитие приключва Срещата на върха в София, която продължи четири дни. През това време осъществихме целите, които си бяхме поставили - да свържем икономически, социално, чрез транспорт и енергетиката хората в Западните Балкани." С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се е обърнала към участниците в тазгодишното издание на Виенския икономически форум, провело се в София под мотото "Политиката среща икономиката", съобщиха от пресцентъра на МВнР.
   "Чисто политическата перспектива за членство изостава от икономическите връзки,  Европейският съюз е най-големият инвеститор в Западните Балкани, е  посочила Захариева.  Тя е допълнила, че икономическият ръст на региона за миналата година е приблизително равен на средния за ЕС - около 2,4 процента. "В същото време трябва много, за да доближим средните нива на ЕС", е отбелязала тя. Това е целта на Срещата в София - както на приетата декларация, така и на Софийския дневен ред с неговите пет конкретни дейности и ангажиментите, които финансовите институции поеха веднага след края на срещата за финансиране на проекти за свързаност, е подчертала Захариева.
    Като успешен пример за подражание министърът е посочила одобрената само преди седмица декларация от външните и енергийните министри на страните от Вишеградската четворка, четирите балкански еврочленки и тези на Западните Балкани за своеобразен енергиен съюз. "Той включва всички енергийни проекти, не само свързаните с газопреносната система, но и с електричеството и показва, че когато сме заедно можем да привлечем инвестиции", е казала тя. Точно както след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, когато бизнесът откликна веднага и стокообменът нарасна с 11 на сто само за пет месеца, е допълнила Захариева. "Ако има помирение между всички държави от Западните Балкани и инвестициите, и създаването на работни места ще стане по-бързо и ускорено", смята  тя.

Източник: София