Срещата ЕС - Западни Балкани в София внесе нова енергия в отношенията на ЕС с региона, коментира македонска телевизия

Среща на върха ЕС - Западни Балкани -обща снимка
Снимка: БТА

       Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София на 17 май внесе нова енергия в отношенията на ЕС със страните от региона, 15 години след първата среща в подобен формат в Солун, коментира македонската телевизия Нова. Все пак, фокусът на срещата не беше върху разширяването, а върху свързването с цел да се подобрят транспортът и дигиталната инфраструктура на региона и да се улесни сътрудничеството. ЕС вчера даде ново обещание за членство на партньорите си от Западните Балкани, но без най-желаната награда - дата за присъединяване, посочва Нова. Македонското министерство на външните работи е поискало корекция на погрешното назоваване на македонския език в официалните документи на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, съобщава сайтът МКД. В графата езици в тези документи вместо македонски пише "език на Бившата югославска република Македония". По този повод министерството, чрез постоянната мисия на Македония в ЕС, е изпратило официален протест до съответните служби в ЕС, в което е поискало смяна на това определение с определението "македонски език".
       Македонските медии отделят голямо внимание и на срещана на премиера Зоран Заев с гръцкия му колега Алексис Ципрас в кулоарите на срещата на върха в София, на която са разговаряли за спора за името на Македония.
       След срещата Заев заяви, че ако спорът не бъде решен, това няма да доведе до дестабилизация, защото приятелството между двете държави е вече изградено. Заев добави, че има възможно решение, което ще се обсъжда в двете страни, като посочи само, че то е комплексно и включва не само името, а и обсега на употреба, идентичността и езика, посочва агенция Макфакс.   /Галя Гергова/


Източник: Скопие