Бившата "дясна ръка" на Лула бе осъден на 30 години затвор за корупция в Бразилия

    Жозе Дирсеу, някога дясна ръка на бившия бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва, бе осъден на апелативна инстанция на 30 години и 9 месеца за корупция, предаде Франс прес.
    Трибунал в южния град Порто Алегри отхвърли с единодушие последната жалба, подадена от защитата на 72 годишния Дирсеу. Бившият началник на кабинета на Лула бе признат за виновен по обвинения в пране на пари, искане на подкупи и принадлежност към престъпно сдружение в рамките на антикорупционната операция "Автомивка".   
    Дирсеу трябва да се предаде до днес на полицията в столицата Бразилия. Оттам той ще бъде транспортиран до южния град Куритиба, където да изтърпи своето наказание.
    Заедно с Лула, Дирсеу е един от основателите на лявата Партия на трудещите се, създадена през 1980 г. Той бе арестуван през август 2015 г., а през май 2016 г. получи на първа инстанция присъда от 32 години затвор, припомня Франс прес.
    През май миналата година Върховният федерален съд постанови Дирсеу да бъде пуснат на свобода, като в очакване на процеса на апелативна инстанция той бе задължен да носи електронна гривна.
    Самият Лула, и той на 72 години, също бе осъден на затвор за корупция. В началото на миналия месец бившият бразилски президент започна да излежава в затвор в Куритиба присъдата си от 12 години 1 месец затвор, въпреки че твърди, че е невинен, отбелязва Франс прес.

Източник: Сао Пауло