Иранското ядрено споразумение не е идеално, но е най-добре да се придържаме към него, каза Меркел

Germany Parliament
Снимка: AP

    Най-добрият начин за успокояване на международните безпокойства за ролята на Иран в региона и програмата му за балистични ракети е придържането към ядреното споразумение, дори след решението на САЩ да се изтеглят от него, каза днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.
    "Въпросът е дали можете да разговаряте по-добре, ако прекратите споразумението или ако останете в него. . . ние казваме, че можете да разговаряте по-добре, ако останете в него", заяви Меркел пред Бундестага, долната камара на германския парламент.
    "Това споразумение съвсем не е идеално, но Иран, както показват всички данни на международните ядрени власти, се придържа към ангажиментите по споразумението", каза тя.
    "Въпреки всички трудности, които имаме тези дни, трансатлантическите отношения са и остават първостепенни", заяви Меркел.
    "Но тези трансатлантически отношения също така трябва да могат да се справят с различия в мнението", каза тя.
    Меркел заяви, че конфликтът в Източна Украйна не може да бъде решен с военни средства, а е необходимо да се използват съществуващите канали за преговори, предаде ТАСС.
    Германия и Франция "се опитват да съживят Минското споразумение", увери тя, но изрази съжаление, че постоянните "нарушения на контактната линия" са обезкуражаващ фактор.
   

Източник: Берлин