Британският премиер Тереза Мей е предупредила турския президент Ердоган да не пренебрегва демократичните ценности

BRITAIN-LONDON-TURKEY-PRESIDENT-VISIT
Снимка: XINHUA

    Британският премиер Тереза Мей предупреди вчера турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не отива твърде далеч в предприемането на репресивни мерки срещу тези, за които се смята, че стоят зад осуетения опит за преврат от 2016 г., събощава Ройтерс. Мей посочи това на пресконференция след среща с Ердоган в Лондон, състояла се на фона на протести на правозащитници.
        Правозащитници обивяват Мей, че си затваря очите за злоупотреби с човешките права в преследване на търговски сделки след Брекзита. В случая с Турция те изтъкват изпращането в затвора на десетки хиляди души след опита за преврат. Правителството на Ердоган заявява, че действията му са необходими с цел борба срещу заплахата, пред която е изправено, отбелязва Ройтерс.
        Тереза Мей посочи, че отношенията на Великобритания с Турция са много необходими, като похвали резултата от сътрудничеството в сферата на сигурността и перспективата за тесни търговски връзки след Брекзита.
        Същевременно обаче тя отправи дипломатическо предупреждение за необходимостта от сдържаност.
        Правилно е, че тези, които искат да свалят демократично избраното правителство, са изправени пред правосъдието, каза Мей след срещата с Ердоган.
        Но също така е важно в защитата на демокрацията, която е изправена пред изключителен натиск от опита за преврат, нестабилността от другата страна на границата, произтичаща от Сирия и от кюрдски тероризъм, Турция да не пренебрегва ценностите, които се стреми да защитава, посочи Мей.
        Тя каза, че е подчертала необходимостта Турция да защитава демократичните ценности и да спазва задълженията си в областта на човешките права.
        Ройтерс напомня, че миналия месец Ердоган свика предсрочни избори на 24 юни, изтегляйки изборите с повече от година по-рано от предвиденото. Ердоган отклони въпрос на британски журналист за способността на Турция да проведе свободни и честни избори, отбелязва Ройтерс. Той каза, че арестуваните в Турция са съдебно преследвани от правосъдието.
      Няколко часа преди срещата на двамата лидери близо до офиса на Мей на Даунинг стрийт близо 100 протестиращи участваха в демонстрация срещу Ердоган. На около 20 метра встрани, отделени с бариери и полицейски кордон, се събраха подобен брой демонстранти, които равяваха турски знамена по посока на протестиращите срещу Ердоган. За кратко се стигна до сблъсък между двете групи, отбелязва агенцията.               

Източник: Лондон