Министърът на икономиката Емил Караниколов и директорът на ББР Стоян Мавродиев откриха финансов форум

Министърът на икономиката Емил Караниколов и директорът на ББР Стоян Мавродиев откриха финансов форум

    Министърът на икономиката Емил Караниколов и Стоян Мавродиев, председател на УС и директор на  Българската банка за развитие (ББР), откриха днес в София конференция на тема  "Инфраструктура за растеж", организирана от ББР.
    Искаме тази среща да се прави всяка година с цел финансово сътрудничество, икономически просперитет и стабилност за страните в региона, каза Стоян Мавродиев. Целта на ББР е да инвестира в обществено-икономическото развитие на страната, без да се стреми към максимална печалба, но въпреки това имаме добри финансови резултати, най-висок рейтинг за българска банка и привличане на сериозен ресурс от водещи чужди институции, посочи Мавродиев.
    С този форум искаме да помогнем за свързването на страните от ЕС и да привлечем към процеса и страните от Западните Балкани,  каза директорът на ББР.  Председателството на България на Съвета на ЕС дава възможност да бъде поставен фокус върху синергията между европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции (Плана "Юнкер") и ресурсите на националните банки за развитие, каза още той.  Надявам се  да се обединим около един меморандум за сътрудничество между банките за развитие на страните от региона с цел споделяне и намаляване на рисковете при изпълнение на стратегически проекти.
  Няма друга  добра алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите, каза Емил Караниколов. На политическо ниво е направено много, но са нужни конкретни действия за намиране на източници на финансиране на приоритетите. На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за  реализиране на важните проекти, каза Караниколов. Време е за хибридно финансиране като поставим фокус върху Фонда за стратегически инвестиции, европейските средства и ресурса на националните банки за развитие, допълни икономическият министър.

Източник: София