Отношенията между Анкара и Вашингтон са близо до точката на кипене, заяви турският външен министър

Отношенията между Анкара и Вашингтон са близо до точката на кипене, заяви турският външен министър

Отношенията на Турция и САЩ са близо до точката на кипене, заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред студенти и преподаватели на Московския държавен институт по международни отношения, съобщи ТАСС.
По думите му за връщане на двустранните отношения в нормалното русло е необходимо Вашингтон "да държи на думата си и да уважава Турция". "И всеки неприятелски жест по отношение на Турция, в частност доставки на въоръжение за терористите от СЗН /Силите за защита на народа/, трябва да бъде поправен", изтъкна Чавушоглу.
Той каза, че ако САЩ продължат своята политика, турският народ "може да не издържи това". "Аз вече открито говоря за това: точката на кипене на народа е много близка", посочи Чавушоглу.
Напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон е свързано с това, че Турция е сериозно обезпокоена от подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/. Вашингтон смята СЗН за съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", докато Турция ги разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Анкара смята, че Вашингтон допуска грешка, доставяйки оръжие на СЗН, и твърди, че това оръжие може да бъде насочено срещу Турция.
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще вземат участие в полагането на основите на АЕЦ "Аккую" през април, заяви още Чавушоглу.
В началото на април ще се състои полагането на основите на първата АЕЦ в Турция "Аккую", на което ще присъстват двамата президенти /на Русия и Турция/, посочи Чавушоглу. След това те веднага ще отлетят за Анкара и там ще се състоят двустранни срещи на високо равнище, уточни турският външен министър.
Чавушоглу подчерта, че отношенията между двете страни "се развиват много стремително във всички области". Ние реализираме много важни инфраструктури проекти, каза той, като напомни, че двете страни вече са се договорили за строителството на втората линия на газопровода "Турски поток".
Тристранна среща на върха с участието на Русия, Турция и Иран, посветена на Сирия, ще се състои на 4 април в Истанбул.
Споразумението между Русия и Турция за изграждането на АЕЦ "Аккую" в окръг Мерсин беше сключено през май 2010 година. Планирано е първият блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г.

Източник: Москва