Всички в НАТО са съгласни, че бюджетите за отбрана трябва да растат, заяви Столтенберг

Belgium Nato Defense
Снимка: AP

     Всички в НАТО са съгласни, че бюджетите за отбрана трябва да нарастват. Очакваме поне 15 държави от пакта да изпълнят обещанието, прието единодушно през 2014 г., вложенията да достигнат два процента от БВП до 2024 г., заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
     След днешното заседание на министрите на отбраната от алианса той посочи, че в последните четири години отбранителните бюджети на страните от НАТО в Европа, както и на Канада, са били повишени с 48 милиарда долара. От тази сума 19 милиарда долара са били за въоръжение.
     Столтенберг добави, че разгледаните днес първи национални планове за военни разходи показват, че посоката ще се запази и занапред. Генералният секретар отбеляза, че преди четири години едва три страни от алианса са имали отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, а днес подобни вложения правят осем от съюзниците.
     Днес министрите са утвърдили решенията за създаването на две нови командвания - за европейските сухопътни операции, както и за защита на комуникациите през Атлантика. През юни се очаква да бъде решено къде ще бъдат разположени тези командвания, като Германия е предложила да приеме сухопътното, а САЩ са готови да поемат атлантическото командване. Друго днешно решение е подкрепило обособяването на отдел на НАТО за кибероперации в Монс (Белгия).
     На пресконференция след днешното заседание Столтенберг заяви в отговор на въпрос, че пактът е бил уведомен отдавна за намеренията на Русия да разположи ракети в Калининград. Генералният секретар отказа да уточни дали алиансът е наясно с разполагането там на ядрено въоръжение, но призова Москва за прозрачност при заседанията на Съвета НАТО - Русия.
    Турция сама ще реши какви противовъздушни способности да придобие, за нас е важно оборудването да бъде съвместимо със системите на алианса, добави Столтенберг.

Източник: Брюксел