Според Франция Сирия ще е прекосила червена линия само ако химическите атаки са били смъртоносни

Според Франция Сирия ще е прекосила червена линия само ако химическите атаки са били смъртоносни

Париж, 14 февруари /БТА/
    Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан изясни позицията на правителството си по отношение на използването на химически оръжия в Сирия, заявявайки пред депутати, че Париж ще нанесе удари само ако нападенията са довели до смъртни случаи и са били извършени от правителствени сили, предаде Ройтерс.
    Вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще нанесе удари в Сирия, ако химически оръжия са били използвани срещу мирни граждани в нарушение на международните договорености. Той обаче добави, че не е видял доказателства за това, припомня Ройтерс.
    През месец май миналата година Макрон заяви, че използването на химически оръжия е "червена линия", която не бива да се прекрачва.
    По време на телефонен разговор в петък с руския президент Владимир Путин френският държавен глава изрази загриженост от признаците, че в Сирия са били използвани бомби с хлор срещу мирни граждани.
    Президентът "потвърди, че ще прибегне до военни удари срещу обекти на режима, ако силите на Башар Асад използват отново химическо оръжие и при условие, че тези нападения ще са смъртоносни и отговорността на режима е доказана", подчерта Льо Дриан пред депутати.

Източник: Париж