Иран отхвърля исканията на Тръмп за предоговаряне на ядреното споразумение

US Iran Protest
Снимка: AP

Техеран, 13 януари /БТА/
Иран заяви, че ядреното споразумение от 2015 година не подлежи на предоговаряне, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да оттегли страната си от споразумението, ако не бъдат отстранени "ужасните дефекти" в него, предаде ДПА, позовавайки се на комюнике на иранското министерство на външните работи.
"Ядреното споразумение е международно признат и сключен договор и не подлежи на предоговаряне", се казва в комюникето.
Иран няма да приеме промени или нови задължения, гласи документът.
Ядреното споразумение с Иран беше подписано през 2015 година от САЩ по време на управлението на бившия американски президент Барак Обама, както и от Иран, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия. То предвижда Техеран да може да използва ядрените си мощности за мирни цели, но без да разработва ядрени оръжия. В замяна бяха отменени икономическите санкции срещу Иран.
Вчера Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път, за да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г. чрез допълнително споразумение.
"Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп.
Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва АФП.
В частни разговори Тръмп се е противил на идеята да отложи още веднъж санкциите срещу страна, която според него е растяща заплаха в Близкия изток, посочва Ройтерс

Източник: Техеран