На срещата на външните министри от ОССЕ държавният секретар на САЩ предупреди, че санкциите срещу Русия ще останат, докато тя се изтегли от Крим

Austria OSCE Foreign Ministers
Снимка: AP

    Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена, съобщи Ройтерс.
    "Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита й да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова", подчерта Тилърсън на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
    Докато произнасяше речта си, срещу него на първия ред в залата беше външният министър на Русия Сергей Лавров. По-късно днес двамата ще имат среща на четири очи, на която се очаква да обсъдят руското предложение за изпращане на въоръжени миротворци на ООН в Източна Украйна като допълнение към невъоръжените наблюдатели от ОССЕ, които вече са разположени там.
    Тилърсън се възползва от случая да отправи предупреждение към Москва да не се меси в съседните страни и я обвини, че "въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна", съобщи Асошиейтед прес. Той я призова да изтегли военните си сили от източния украински регион Донбас и да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения.
     Тилърсън отговори също на критиките срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, като подчерта, че президентът на САЩ просто се е съобразил с реалността. Държавният секретар каза, че САЩ ще продължат да се придържат към решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо "две държави", ако това е желанието на двете страни. Той добави, че решението за окончателния статут на Ерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.
    "Целият свят иска мирен процес и САЩ смятат, че съществува възможност за това", изтъкна Тилърсън.
        Руският външен министър Сергей Лавров обвини "доминирания от САЩ съюз НАТО, че подкопава сигурността в Европа, като подсилва военния си капацитет по източния фланг, безсмислено се разширява и разполага противоракетна система".  
      На годишната си среща външните министри на ОССЕ - единствената регионална организация, в която участват САЩ и Русия, освен конфликтът в Украйна ще бъдат обсъдени също теми като противодействието срещу тероризма и човешките права, включително свободата на медиите, посочва ДПА.
    Форумът се провежда на фона на най-острото след края на студената война напрежение между западните страни и Русия.  Откривайки го, генералният секретар на организацията Томас Гремингер заяви, че "сигурността започва с доверие, а доверието - с диалог". "Крайно време е да съживим днес този диалог", обърна се той към  външните министри от над 40 страни.

Източник: Виена