Мироопазващите сили на ЕС в Босна и местните сили за сигурност участват в учение с подкрепата на НАТО

BOSNIA AND HERZEGOVINA-SARAJEVO-QUICK RESPONSE 2017
Снимка: XINHUA

      Мироопазващите сили на ЕС в Босна /ЮФОР/ и местната армия и полиция участват в първото си съвместно учение в Босна, осъществявано с подкрепата на НАТО, съобщава Ройтерс.
       Учението, наречено "Бърз отговор 2017", включва сценарии като евакуация с военен хеликоптер на ранени при полицейски рейд срещу терористи, които са взели заложници на летището в Сараево, оказване на помощ на населението при тежки наводнения, протести и други.
      "Това беше реалистично учение и възможност да демонстрираме, че имаме способности, сила и решимост да отговорим бързо и ефективно на всякаква заплаха за сигурността", заяви босненският министър по сигурността Драган Мектич.
        Петденвното учение с участието на 600-членните сили на ЮФОР, заедно с 400 британски и натовски войници, включва също разузнаване и наблюдение на обширни райони в Босна.
        През 2015 г. части от Босна бяха засегнати от най-голямото наводнение през последния век, като оставиха хиляди хора без дом и нанесоха сериозни щети на икономиката. Същата година двама войници и полицейски служител бяха убити при отделни терористични нападения, отбелязва Ройтерс.

Източник: Сараево