Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за околната среда

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за околната среда

    Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се". Повторна подкрепа за промените дадоха от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Против бяха от БСП и "Воля".
    Президентското вето беше отправено към въведеното едноинстанционно съдебно производство в по жалби срещу решения на министъра на околната среда и водите по инвестиционни предложения, техни разширения или изменения, които са определени като обекти с национално значение и са със стратегическа важност.
    Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че те подкрепят ветото на президента. Ако се приеме повторно законът, ще го внесем в Конституционния съд, каза тя.
    Крум Зарков /БСП/ добави, че решаването на проблема със злоупотребата с права не може да бъде отмяната на права.
    Ивелина Василева /ГЕРБ/ посочи, че те подкрепят законодателните промени. Това е ясно осъзната, аргументирана, обоснована и според нас балансирана позиция, каза Василева. Тя напомни, че опазването на природата е задължение на всеки от нас, а не запазена територия на шепа хора, нарекли се еколози. Василева допълни, че законът е в интерес на гражданите. Промените целят ускоряване на процедурите с национално значение и от стратегическа важност. "Въвеждаме изключение само за определени случаи с ясни критерии за обекти с национално значение и стратегическа важност. Не порменяме принципа", каза Василева. По думите й почти няма процедура, която не е забавена при обжалване с поне година, а в някои случаи и с две години.
    Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че в законодателните промени се залага съдебна бързина. Той допълни, че съдебните казуси трябва да приключват в рамките на шест месеца. Като народни представители нямаме притеснения относно противоконституционноста на закона, отбеляза Цветанов.
    Подкрепа от името на ДПС за законодателните изменения обяви депутатът Ерджан Ебатин.
    Остри реплики народните представители си размениха по отношение на неправителствените организации.
    Според Георги Марков /ГЕРБ/ някой се опитва да се качи на главата на правителството. Той коментира, че държавата е с правителствено управление, а не неправителствено. Георги Марков посочи, че НПО-та си позволяват истерично да политизират и ги призова, ако желаят да участват в политическия живот да си направят партия и да влязат в парламента.
    Искрен Веселинов от ОП коментира, че екоорганизациите са превърнали дейността си в непрекъснато противопоставяне на правителството. Според него за тези дружества по важен е животът на несъществуващи животни, отколкото на хората. Имаме един много малък брой обекти, които трябва да спасим от това да се въртят като параграф 22 в съдебната система, посочи той.
    Атанас Костадинов /БСП/ заяви, че го "побиват тръпки", когато тук се говори за всички неправителствени организации като за рекетьори. Той напомни, че представителите на неправителствените организации са преди всичко граждани на страната.

Източник: София