Румен Радев: Военните моряци утвърждават статута и самочувствието на България като морска държава

Варна – прездент - ВМС
Снимка: БТА

Българските военни моряци никога не трябва да забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени - да носят достойно службата и да утвърждават статута и самочувствието на България като морска държава, каза снощи във Варна президентът Румен Радев, който бе гост на тържественото събрание-концерт по случай 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили /ВМС/. На празника присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, офицери, общественици, ветерани, граждани.
Фундаментът на българските ВМС е поставен само година след Освобождението на страната, припомни в словото си президентът. По думите му през годините българските военни моряци са доказали, че са истински патриоти. "Вие сте носители на славните традиции и ние се гордеем с вас", се обърна към присъстващите в залата хора с пагони държавният глава. Той допълни, че днес ВМС имат много важни задачи, особено когато светът е толкова трудно прогнозируем. България се нуждае от силни военноморски сили, които да гарантират не само суверенитета на страната, а и икономическата и енергийната й сигурност, посочи Радев.
Той пожела на военните моряци нова техника, ресурси и условия за пълноценна подготовка, както и достойно заплащане на техния тежък и отговорен труд. Радев увери присъстващите, че ще продължи да работи за намиране на бързо и ефикасно решение на проблемите пред армията.
Военните моряци спечелиха обичта и признанието на българите благодарение на високия си професионализъм, родолюбие и всеотдайност, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. По думите му и днес военният флот има своето достойно място и доказва ежедневно, че се справя с поставените му задачи и отговорности.
Всеки моряк тръгва с романтичното желание да премери сили с морската стихия, но военните излизат и за това да има роден бряг и България, посочи контраадмиралът.

Източник: Варна