Инвест Банк

Според вицепрезидента Илияна Йотова въпросът за отношенията с Турция трябва да има европейско решение

МВнР – правова държава - конференция
Снимка: БТА

Според вицепрезидента Илияна Йотова въпросът за отношенията с Турция трябва да има европейско решение, а не всяка страна да го търси сама за себе си. Това коментира вицепрезидентът Йотова в отговор на въпрос.
Илияна Йотова отбеляза, че страната ни предприе няколко стъпки от чисто дипломатически характер като според нея "оттук-нататък проблемът Турция трябва да има европейско решение, а не всяка страна сама за себе си". По думите й много сериозно трябва да бъдат поставени на масата бъдещите отношения с Турция като допълни, че това е честното отношение и към едната, и към другата страна. Вицепрезидентът коментира, че не е прецедент Турция да бъде канена на среща на върха на ЕС и посочи, че нищо не пречи тя да бъде поканена на следващия Европейски съвет, ако трябва да се направи и извънредна среща, защото според Йотова процесите са повече от тревожни.
В отговор на въпрос относно информациите за намеса на Турция в изборния процес у нас Илияна Йотова коментира, че до този момент турската страна достатъчно категорично се е намесила в нашите избори, което е предизвикало и отговора на българската държава. "Вярвам на служебния кабинет и на министрите на отбраната и на вътрешните работи, че ще се справят с тази изключително сложна ситуация. Не помня правителство, което да е било изправено пред такива предизвикателства, но вярвам на тези хора, че ще се справят", посочи Йотова.
Вицепрезидентът коментира темата преди участието си в международната конференция в МВнР на тема "Правова държава, права и човешка сигурност в епоха на несигурност" по повод на Международния ден на франкофонията - 20 март.
На форума, който е под неин патронаж, вицепрезидентът Йотова заяви, че ако ЕС загуби ценностите си за солидарност, свобода и справедливост, няма да се справи оттук-нататък с нито едно предизвикателство.Тя обаче отбеляза, че именно за тези ценности в петте варианта в Бялата книга за бъдещето на Европа пише много малко. Според Йотова тази книга не трябва да бъде оставена затворена или да бъде изчерпана с една декларация или с подписването на един документ, както предстои да се случи в Рим, а трябва да се чете, препрочита и дописва с най-добрите идеи не само на правителствата и на политиците, но и на европейските граждани.

Източник: София