Инвест Банк

Шефът на Пентагона заяви в Мюнхен, че Европа е обградена от "дъга на нестабилност"

GERMANY-MUNICH-SECURITY-CONFERENCE
Снимка: XINHUA

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който е на първото си пътуване отвъд океана като част от екипа на президента Доналд Тръмп, предупреди за възникването на "дъга на нестабилност" по периферията на Европа и увери притеснените си съюзници, че САЩ ще бъдат до партньорите си от НАТО за единен отпор срещу общите заплахи, предаде Ройтерс.
Изявленията на Матис на Мюнхенския форум по сигурността идват на фона на страховете в Европа, че Тръмп може да се оттегли от традиционната лидерска роля на САЩ в момент, когато континентът е изправен пред настъпателна Русия, войни в източното и южното Средиземноморие, както и нападения от ислямски екстремисти, отбелязва Ройтерс.
"Всички ние виждаме нашата общност от страни изправена пред заплахи на няколко фронта в резултат на възникването на "дъга на нестабилност" по периферията на НАТО и извън нея, - каза Матис, който е генерал от резерва. - Сигурността на Америка е перманентно свързана със сигурността на Европа."
НАТО "не може повече да отрича реалността" на международния тероризъм и другите геополитически рискове и "трябва да се обедини пред тези засилващи се заплахи за нашите демократични страни", подчерта той, цитиран от ДПА.
Пред аудиторията на форума, включваща редица държавни лидери и над 70 военни министри, шефът на Пентагона отбеляза, че президентът Тръмп подкрепя НАТО, но вижда и необходимост от промени. "Справедливо искане е всички, които се възползват от услугите на най-добрия алианс в света, да носят своя пропорционален дял от необходимите разходи за защита на нашите свободи", каза той.
Във високопоставената американска делегация в Мюнхен е и вицепрезидентът Майк Пенс, който се очаква да говори пред участниците във форума утре.

Източник: Мюнхен