Инвест Банк

Ако пакетът с конституционни промени не бъде приет в парламента, Турция отива на избори, каза представител на управляващата ПСР

Анкара, 12 януари /БТА/
Турция ще произведе предсрочни избори, ако пакетът с конституционни промени, включващ и реформа за преминаване към президентски режим, не бъде одобрен от парламента, предаде Анадолската агенция, като цитира депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
"Ако предложението не бъде одобрено в пленарна зала, макар и никой да не го иска, Турция ще трябва да произведе избори," каза Мустафа Шентоп, депутат от ПСР и председател на конституционната комисия на парламента.
Тази седмица турският парламент започна да дебатира по пакет с конституционни изменения, който включва и предоставяне на изпълнителна власт на президента - реформа, за която настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган отдавна копнее, напомня Ройтерс.
Пакетът трябва да бъде одобрен с гласовете на най-малко 330 депутати в Меджлиса, за да бъде поставен на референдум, вероятно през април. /Мина Иванова//МЛ/

Източник: Анкара