Германската външна министърка ще посети Киев и Москва следващата седмица

Italy Germany
Снимка: AP

NF 20:32:31 14-01-2022
MI2030NF.006
Германия - Украйна - Русия - дипломация /разширен вариант/

Германската външна министърка ще
посети Киев и Москва следващата
седмица


Берлин, 14 януари /БТА/
Германската външна министърка Аналена Бербок ще посети в понеделник Киев, а на следващия ден - Москва, съобщи днес нейният говорител Кристофер Бургер, цитиран от Франс прес.
В понеделник в Киев Бербок ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Визитата ще бъде повод за отбелязване на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Германия и Украйна, каза Бургер на редовната си пресконференция.
Във вторник в Москва германската външна министърка ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров.
Стана ясно също така, че Бербок и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заедно ще посетят демаркационната линия между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна.
"През идните дни ще направим съвместно посещение на демаркационната линия в Украйна" между проруските сепаратисти и украинските сили, заяви Жан-Ив Льо Дриан на среща на външните министри на ЕС в Брест.
Съвместното посещение ще бъде проведено в началото на следващия месец, уточни френски дипломатически източник.
Бербок "ще подготви (в Киев) това съвместно посещение", заяви Льо Дриан.
Аналена Бербок застана начело на германската дипломация в началото на миналия месец. Това ще са първите й визити в Украйна и Русия. Те ще се състоят в контекста на особено напрегнатата обстановка на руско-украинската граница.

/АГ/


/МИ/