Проблемите, свързани с миграцията, бяха акцент в дискусията "Конференция за бъдещето на Европа - каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?"

Проблемите, свързани с миграцията, бяха акцент в дискусията "Конференция за бъдещето на Европа - каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?"

NF 15:52:31 14-01-2022
RM1549NF.032
Европа - бъдеще - конференция - дискусия

Проблемите, свързани с миграцията, бяха акцент в дискусията "Конференция за бъдещето на Европа - каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?"


София, 14 януари /Асен Бояджиев, БТА/
Проблемите, свързани с миграцията, сред които и трудният компромис за политиките по нея, бяха акцент в хибридната дискусия "Конференция за бъдещето на Европа - каква да бъде ролята на ЕС на световната сцена?", организирана днес от Бюрото на Европейския парламент в България.
Европейският съюз ще продължи да бъде притегателно място за миграция не само заради икономическите фактори, но и заради високото ниво на гарантиране на правата на човека, коментира ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев. Как точно може да се постигне компромис - преговорите са много трудни, видя се и когато се заговори за квотите преди години в разгара на мигрантската криза, тъй като позициите на държавите са много различни, самите граждани са разделени. ЕС не може да спре да приема хора по хуманитарни причини, но не може да приема безкрайно много хора, така че намирането на компромис по тази политика ще бъде много трудно, коментира Стойчев. Необходимо е да се види как се придвижва въпросът с промяната на различните регламенти, които звучат технически, но са изключително важни, добави той.
Според президента на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи Соломон Паси миграцията е нещо прекрасно, ако можем да се възползваме и да я управляваме достатъчно добре, и би могла да се превърне в трагедия, ако й се поддадем и я оставим в хаотичен характер. Културната близост трябва да е един от критериите, защото, ако трябва да правим избор, това е един от важните критерии, смята Паси по отношение на приемането на мигранти. Друг критерий е доколко мигрантите идват от рискови зони и дали носят здравен риск, е мнението му. Нека си дадем сметка откъде искаме да имаме мигранти, коментира Соломон Паси, според когото добре биха ни се отразили мигранти от високотехнологично място като Тайван, както и от Хонконг или Сингапур.
Според Десислава Симеонова от Перник, един от българските участници в гражданските панели на Конференцията за бъдещето на Европа, там са дискутирали необходимостта от нов регламент, на базата на който да се водят политиките за миграцията, както и липсата на координация между различни организации, което води до проблеми. Българските участници се интересували по темата за вътрешната миграция в ЕС към западноевропейските държави, за което им отговорили, че това е нормален процес и че миграцията съществува отдавна.
Имаме усещането за вътрешната миграция, изтичат мозъци от България, но има и обратна миграция след пандемията, много хора се връщат с идеи от Запад, създават успешни бизнеси, въпросът е държавата да подпомага желаещите да останат тук и да се развиват, коментира Биляна Църноречка от Бюрото на ЕП в България. А Теодор Стойчев отбеляза, че има и обратно движение от хора от Западна и Централна Европа, които се заселват в България. Макар и несравнимо по-малко от българите, които отиват в други държави, но и това се случва, и хора от различни европейски страни намират едно добро качество на живот в България.
Идеята за единна европейска армия беше също разисквана на днешната дискусия. Соломон Паси коментира, че това, което ни липсва, е синхрон, няма централизирана и синхронизарана отбранителна политика. Една обща европейска армия не може и не трябва да се опитва да замени НАТО, коментира Паси, според когото северноатлантическата организация е незаменима по някои свои характеристики. Трябва да има разделение между НАТО и една европейска армия, която би могла да гарантира чисто европейски въпроси, смята Паси. Събират се държавите, които искат да я правят и я правят, а неприсъединилите се после ще чукат на вратата на останалите - така вижда Паси създаването на такава армия.
Иновативният елемент в тази конференция е, че бяха включени и много граждани - чрез многоезичната платформа за идеи какво трябва да се промени в ЕС. Над 350 000 граждани до момента са се включили в това обсъждане, над 50 000 препоръки са дадени, от България също има мнения, които се изразяват, посочи Теодор Стойчев за Конференцията за бъдещето на Европа. Сега е моментът да отдадем необходимата почит на един отдаден европеец - Давид Сасоли, призова в началото на участието си днес Стойчев. Наистина тъжно начало на годината, каза той за кончината на председателя на Европейския парламент.

/РУМ/