Малки (политически) убийства

Turkey Daily Life
Снимка: AP

София, 14 октомври /Мина Иванова от БТА/

Твърдения на опозиционен лидер, че са възможни политически убийства в Турция и че президентът Реджеп Тайип Ердоган "ще опита всичко, само и само за да остане на власт", разтърсиха политическия живот в страната през последните дни. Заплетеният политически сюжет прикова вниманието на публиката подобно на популярната турска телевизионна драма "Малки убийства", която още от първия епизод запали интереса на зрителите, любопитни да научат коя е жертвата и кой е убиецът.

Анкарската прокуратура започна вчера разследване на твърденията на лидера на най-голямата опозиционна политическа сила в страната - Народнорепубликанската партия, по повод неговото изказване пред журналисти на 8 октомври. От средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ призоваха опозиционния лидер да сподели с прокуратурата сведенията, с които разполага. Пред журналисти Кълъчдароглу обаче отказа да разкрие информацията си, когато бе помолен да сподели дали заплахата е към конкретно лице, като заяви, че няма да навлиза "в такива подробности".

Твърденията му за възможни политически убийства получиха подкрепа и от представители на други опозиционни партии. В интервю за в. "Сьозджу" заместник-председателят на "Добра партия" Корай Айдън заяви, че и до тях са достигнали непотвърдени информации за възможни политически убийства.

"Ние също чухме някои неща за планове за политически убийства. Ако има подобен план, всички замесени, като се започне от онези, които ръководят страната, ще трябва да отговарят. Те ще платят тежка цена", заяви Айдън.

Според председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер опасенията, изразени от Кълъчдароглу, очевидно са сериозни, щом е решил да ги сподели с обществеността. Тя изрази мнение, че вместо да бъдат омаловажавани от управляващите, те трябва да бъдат взети под внимание от прокуратурата и да се разследва достоверността им.

Твърденията бяха категорично отхвърлени от директора по комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган, според когото темата за евентуални политически убийства, която се налага в дневния ред на страната с последователните изказвания на различни представители на опозицията, "цели да създаде климат на страх в нашата страна", а тези, които лансират твърденията, трябва да споделят информацията, с която разполагат, с прокуратурата.

"Главната цел на тези твърдения е да навредят на националното единство и солидарност на нашата страна и да разрушат нашето спокойствие", заяви още Фахреттин Алтун.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се присъедини към дискусията, като заяви вчера, че разпространяването на подобни твърдения прилича на "тактика на ФЕТО" - организацията, обвинявана от Анкара за опита за преврат през 2016 г.

Политическият сериал се разиграва на фона на фактически стартирала кампания за президентските и парламентарни избори през 2023 г., в чийто център опозицията постави исканията си за връщане към парламентарната система на управление, а управляващите - стремежа си за още пет години на Ердоган начело като президент с изпълнителна власт.

Бурханеттин Дуран, анализатор на проправителствения в. "Дейли сабах", поставя твърденията за възможни политически убийства в контекста на "клеветническа кампания" срещу Ердоган преди изборите. Според него тази кампания ще се състои от два ключови елемента - политическата кариера и здравословното състояние на Ердоган от една страна и положението на Турция в международен план от друга.

Според заместник-председателя на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мухаммет Емин Акбашоглу думите на опозиционния лидер Кълъчдароглу би следвало да се разглеждат в контекста на усилията му "да се създаде среда на хаос", което според Акбашоглу е част от стратегия на НРП за провокиране на недоволство и напрежение в страната. Представителят на ПСР напомни, че подобно изказване Кемал Кълъчдароглу направи и преди опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли 2016 г.

"ПСР е в състояние да направи всичко, за да остане на власт, включително и политически убийства", заяви през март 2016 г. опозиционният лидер по време на посещение в Измир.

Според Акбашоглу е "ясно на кои международни разузнавателни служби и терористични организации се опитва да подготви почвата със сегашното си изказване" Кълъчдароглу.

Тъкмо обратното, опозиционният лидер твърди, че именно Ердоган иска да поддържа високо напрежението и да отиде на избори в една такава среда.

Анализаторът на опозиционния в. "Биргюн" Доган Тълъч поставя твърденията на Кълъчдароглу в контекста на спадащия рейтинг на управляващите в социологическите анкети. Както твърди анализаторът, "дори подкрепящите ПСР социологически агенции сочат стопяване на подкрепата за управляващия блок", а други допитвания показват, че "който и да се изправи срещу Ердоган на изборите, ще спечели". Тълъч напомня за периода между парламентарните избори на 7 юни и на 1 ноември 2015 г., когато на първия вот ПСР за първи път изгуби парламентарното си мнозинство, но успя да си го върне на предсрочните избори на 1 ноември.

Периодът между двата вота през 2015 г. бе белязан от ескалиращо напрежение, конфликти и несигурност - среда, която изглежда консолидира гласовете на националистически настроените избиратели и на онези, които повярваха, че за овладяването на ситуацията е нужна твърда ръка.

И макар че засега полемиката около политическите убийства повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, едно нещо изглежда сигурно: турският политически сериал с елементи на трилър ще става все по-заплетен с наближаването на изборите.
Източник: София