Този парламент беше решителен момент да си направим изводите какво ни предстои, предстои да няма "големи", заяви Христо Иванов

Парламент - заседание
Снимка: БТА
NF 17:09:01 15-09-2021
MM1707NF.019
парламент - ПГ"Демократична България" - декларация

Този парламент беше решителен момент да си направим изводите какво ни предстои, предстои да няма "големи", заяви Христо Иванов


София, 15 септември /Нелли Желева, БТА/
Този парламент беше и решителен момент да си направим изводите за това какво ни предстои, заяви в декларация от името на ПГ"Демократична България" председателят й Христо Иванов. Предстои ни вече да няма "големи", българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии и играчи, никой от които да не може да се държи като големия, да тропа, да слага на масата едни имена, да казва "няма да ме питаш кои са тези имена и, ако смееш да питаш - това е скандал", обясни той. Надяваме се и поемам тази отговорност, че в този парламент ние казахме "не" на всичко това, подчерта Иванов.
Днешният ден е толкова последен ден на този парламент, колкото първи ден на следващия парламент, изтъкна депутатът. И какво ще успеем да осмислим от това, което направихме/не направихме, ще бъде важно не просто да затворим тази страница, а как отваряме следващата, подчерта Иванов.
Ние `89 г. започнахме да изграждаме една демокрация, но не успяхме и стигнахме до една ситуация, в която неизменно имаше един "голям", който излизаше напред и казваше - "аз спечелих изборите", който беше поредният спасител, който смяташе, че има свръховластеност, и това изкриви нашето съвместно битие - тази криза е морална, преди да стане парламентарна, посочи председателят на ПГ ДБ.
По думите му, много прилагателни са се казали за този парламент, започнало е едно неудържимо сочене с пръсти, откриване кой е виновен. "Пак казвам - гузни, негонени бягат. Длъжни сме да опитаме да предложим на нашите избиратели и една по-оптимистична версия за това, какво се случва с нас като политическа общност в България", отбеляза Христо Иванов. Според него се случва много важна трансформация, която не може да се случи бързо, еднократно, линейно, подредено, планирано, организирано, така че да се вмести в един ясен парламентарен цикъл. Очевидно, обясни той, тя налага такива едни сътресения, "няколко пускания на пералнята на народния вот".
Централният въпрос защо се случва тази криза е въпросът как в България се осъществява властта, в чий интерес, от чие име, по какъв начин, технологията на властта - това, е в което и двата парламента се спънаха на много нива, отбеляза Христо Иванов. Оказа се, допълни той, че дори не можем да проведем среща без след това да се тръгне да се разказва по медии какво се е казало на нея, самият факт, че я е имало, да се превърне в компромат или в част от кампания. Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог - тези неща не са самоцелни, подчерта председателят на ПГ ДБ.
/ММ/