Вицепремиерът Атанас Пеканов отчете надграждането на Плана за възстановяване и устойчивост

Служебно правителство - отчет
Снимка: БТА
NF 17:05:31 15-09-2021
MM1704NF.018
МС - отчет - Атанас Пеканов

Вицепремиерът Атанас Пеканов отчете надграждането на Плана за възстановяване и устойчивост


София, 15 септември /Екатерина Панова, БТА/
Успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост с оглед оптимизация на съществуващите проекти, въвеждане на 11 нови проекта, 8 нови реформи. Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на пресконференция в Министерския съвет за отчет на дейността на служебния кабинет.
Пеканов заяви, че в документа са адресирани някои от основните критики към предишната версия, както и критики, които от години са били отправяни към България в социалната сфера. "Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в сферата на енергетиката и декарбонизацията, които са доста строги. Беше намалено финансирането, фокусирано върху София, нещо, което смятам че трябва да правим, защото регионалните дисбаланси продължават да са основен проблем в страната ни", отбеляза вицепремиерът.
Пеканов заяви, че в службите на Европейската комисия има разбиране, че ситуацията в България е политически трудна и нестабилна, и вероятно ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ, който да заложи голяма част от приоритетите на страната ни за следващите години. От друга страна продължават да се изисква поемането на доста сериозни ангажименти в сферата на енергетиката, ясна стратегия за декарбонизация, която да очертае бъдещето на въглищните региони, допълни той. По думите му предстоят много трудни решения в тази сфера.
По отношение на споразумението за партньорство са проведени много срещи. Остава отворен въпросът за това колко региона да бъдат допустими за финансиране по фонда за справедлив преход, каза Пеканов. Позицията на ЕК изглежда твърда, че това в България трябва да са три региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, посочи той. Ние се борим и смятам, че ще успеем да добавим и прилежащите общини, работи се за развитие на териториалните планове на още 8 допълнителни региони, отбеляза вицепремиерът.
Атанас Пеканов призова гражданите да участват в националното преброяване. Пребройте се онлайн, данните са защитени, каза той и допълни, че се работи по решение за удължаване на преброяването онлайн.

/ММ/