Испанските власти решиха от днес ваксината срещу ковид на "Астра Зенека" да бъде поставяна само на хора над 60 години

Virus Outbreak Spain
Снимка: AP

Мадрид, 8 април /БТА/
Испанските власти решиха от днес дози от ваксината срещу ковид на компанията "Астра Зенека" да бъдат поставяни само на хора над 60 години, предаде Ройтерс.
Решението бе взето, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на "Астра Зенека" и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея.
"Ваксинационната стратегия се променя и от утре само хората над 60 години ще бъдат ваксинирани с "Астра Зенека", заяви вчера на пресконференция испанската здравна министърка Каролина Дариас след среща с регионални лидери.
Дариас съобщи, че днес ще бъде взето решение дали на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината на "Астра Зенека", да бъде поставена и втора доза.
Решението на испанските власти бе предшествано от отправената от властите на Италия препоръка ваксината на "Астра Зенека" да бъде поставяна само на хора над 60 години и от призива на британските власти хората на възраст под 30 години да се ориентират към друга ваксина, отбелязва Ройтерс.


Източник: Мадрид