Малта ще започне постепенно да отменя наложените заради коронавируса ограничения на фона на висок темп на ваксинацията

NF 19:09:01 07-04-2021
NS1908NF.027
Малта - коронавирус - мерки - разхлабване

Малта ще започне постепенно да отменя наложените
заради коронавируса ограничения на фона
на висок темп на ваксинацията


Валета, 7 април /БТА/
Малта ще започне този месец да отменя постепенно ограниченията срещу коронавируса, съобщи днес премиерът Робърт Абела, цитиран от Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че ваксинацията в страната напредва с най-бързи темпове в целия Европейски съюз.
Малтийският премиер каза, че от 12 април отново се отварят училищата, а правителството ще обмисли отварянето от 26 април на ресторантите и магазините за стоки, които не са от първа необходимост. От 18 април се възобновяват църковните литургии.
Рестрикциите ще бъдат отменени постепенно, но повече не можем да си позволим децата да бъдат лишавани от обучение в класната стая, каза премиерът.
Училищата и ресторантите в Малта са затворени от началото на миналия месец след рязко нарастване на случаите на коронавирус заради т. нар. британския вариант на вируса, припомня Ройтерс.
На 10 март беше отбелязан пик от 510 нови случая при население от 500 000 души, но през последните седмици здравните власти отчитат средно по 54 нови заразени на ден. До момента в страната са регистрирани около 400 смъртни случая, свързани с коронавируса.
Абела каза, че се планира туристическият сектор, който е ключов за Малта, да започне отново да функционира от 1 юни. "Ще се рекламираме като една от най-безопасните дестинации", заяви премиерът.


/НС/